Talouden sopeuttamistoimena tekninen lautakunta päätti Hyvinkäällä, ettei katuvaloja polteta asuinalueilla arkiöisin puolestayöstä aamuyöhön (00-05). Siis iltaisin ja viikonloppuisin katuvalot ovat päällä, lisäksi aamulla töihinlähtöaikaan ne jo palavat talvella – kuin myös koko illan. Lisäksi sammutus ei koske keskusta-aluetta, eikä suurempia kokoojakatuja. Toisin sanoen, katuvalot palavat nyt asuntoalueilla 20 tuntia vähemmän viikossa. Tällä on saavutettu jopa yli 100 000 euron säästöt.

Kuitenkin osalle kaupunkilaisista tämä on maailmaa mullistava seikka, ja massiivinen lehtikirjoittelu saavutti lakipisteen, kun taannoisessa teknisessä lautakunnassa otettiin pyytämättä ja yllättäen katuvalojen sammutus pöydälle – ja päädyttiin kumoamaan säästöpäätös. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja (Vanhatalo, KOK) pesi aamupostissa käsiään katuvalopäätöksestä. Myöhemmin päätöstä puolusteli asian esitellyt jäsen (Karttunen, SDP).  Soppa on valmis.

Luulisi, että näin pidennetyn kauden loppupuolella myös lautakunnan jäsenet olisivat sisäistäneet, ettei siellä kokouksessa voi ykskaks ihan TÖTTÖRÖÖ PÄÄTTÄÄ MISTÄ SATTUU. Samalla lautakunnan puheenjohtajan luulisi olevan jo perillä käytännöistä, joten hänkin varmaan olisi voinut todeta, jos päätös tai menettelytapa on hallintosäännön vastainen. Sen sijaan hän tyytyy pesemään julkisuudessa kätensä koko sopasta, ja muodikkaasti ulkoistamaan vastuun muutamille lautakunnan jäsenille. Jos sovittua budjettia ollaan aikeissa heiluttaa sellaisen rapsakan sadan tonnin arvosta, olisi ihan perusteltua saada jokin vaihtoehtoinen säästökohde arvon lautakuntaedustajilta, sellaista ei kuitenkaan ole näkynyt. Raha tunnetusti kasvaa puissa ja juuri tulleen tiedon mukaan sitä saa myös seinästä.

Kaupunginhallitus puuttuu päätökseen, ja muuttanee sitä. Lehtitietojen mukaan lautakuntakäsittelyssä myös tapahtui muotovirhe. Sellaiseksi varmaan voidaan kutsua tilannetta, jossa osa lautakunnan jäsenistä jo ehtii poistua kokouksesta, ja sitten yllättäen vielä runnotaan itselle mieluinen päätös läpi. Kysyn ulkoministeri Soinin sanoin; Miten te kehtaatte, ja kyllähän te kehtaatte.

 

Epämääräisiä uhkakuvia on maalailtu lehdessä harvase päivä, jossa sattuu kamalia onnettomuuksia ja ilkivaltaa koska katuvalot eivät ole päällä. Tosin yhdestäkään luotettavasta lähteestä en ole vielä kuullut, että rikollisuus olisi niin dramaattisessa nousukiidossa kuin annetaan ymmärtää. Lisäksi on kyllä ihan pakko kysyä: kuinka usein itse ulkoilet arkisin puolen yön jälkeen? Jatkuvalla valosaasteella on ihmisiin ja luontoon ihan tutkitusti negatiivisia vaikutuksia, joten siinäkin valossa (heh) on ihan perusteltua kysyä: Oletteko nyt jumalauta tosissanne?

Pitäkää katuvalonne, ja muistakaa mennä keskiyön jälkeen lenkille, minä lähden tästä työkkäriin – sillä teknisen toimen pitää nyt etsiä sadan tonnin säästökohde muualta silmänräpäyksessä, jotta pysymme budjetissa. Taitaa olla jotkut vaalit tulossa, tällaista hulluttelua ei kai muuten kukaan edes kehtaisi esittää.

Katuvalot päällä, kaikki kotona?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.