Tämä oikaisupyyntö on toimitettu Aamupostin päätoimittajalle:

 

Oikaisupyyntö
24.11.2016

 

Aamuposti 24.11.2016 – ”Eikö tajutonta uhria auteta?”

 

24.11.2016 julkaistussa Aamupostissa kerrottiin uutinen miehestä, jolta olisi ryöstetty kaksi ruokakassia tämän ollessa tajuttomana. Uutisen lähteenä on käytetty pelkkää facebook kirjoitusta, joka on julkaistu Hyvinkääläisten ilmoitustaulu – facebook ryhmässä. Lisäksi kirjoittaja käyttää anonyymiä profiilia, joka heikentää lähteen uskottavuutta entisestään. Jutussa tarina kuitenkin esitetään lukijoille täysin kyseenalaistamatta, eikä siitä käy ilmi, että lehti olisi ottanut facebook viestin kirjoittajaan yhteyttä vahvistaakseen tämän väitteet. Kirjoitusta myös siteerataan jutussa sanatarkasti, mikä tekee siitä lukijoiden silmissä uskottavamman.

Juttuun on kuitenkin käytetty myös journalistista otetta, sillä Aamuposti haastatteli juttua varten Itä-uudenmaan poliisilaitoksen komisariota heitteillepanosta – siksikin on kyseenalaista, miksei lähteenä käytettyä viestin kirjoittajaa pyritty kontaktoimaan, tai sen todenperäisyyttä ole arvioitu.

Sama juttu on julkaistu myös lehden verkkosivuilla (http://www.aamuposti.fi/artikkeli/458756-pyoralla-kaatuneella-karu-heratys-hyvinkaalla-auttajat-varastivatkin-ruokakasseja)

 

Em. perusteluilla katson Aamupostin rikkoneen journalistin ohjeiden seuraavia kohtia:

 

  1. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. 
  2. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
  3. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.
  4. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.

 

Pyydän Aamupostia vastaamaan tähän julkisuudessa, sekä oikaisemaan virheelliset tiedot.

 

Hyvinkäällä 24.11.2016

Niko Kostia

 

 

*Edit* Aamuposti julkaisi tarkennuksen 25.11. lehdessä, jonka mukaan lehti oli tavoittanut rikoksen uhrin, ja tämä halusi pysyä nimettömänä.

Oikaisupyyntöni Aamupostiin
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.