Kävin 2013 Kööpenhaminassa, ja piipahdin silloin uutuuttaan kiiltävässä Fisketorvet kauppakeskuksessa. Yllätyin, miten erilainen ajatusmaailma yrittäjällä siellä oli. Yleiset alueet olivat ratkaisevasti leveämpiä, jolloin ei syntynyt tukoksia käytäville, kun ihmiset pysähtyivät tervehtimään toisiaan. Mutta se mahdollisti myös istuskelualueet joita oli paljon, jokaisen niistä yhteydessä oli myös sähköpistokkeita laitteiden latausta varten, ja wi-fi yhteys. Suora leikkaus tästä vuoden 2017 suomeen, jossa olen vastaavaan ajatusmaailmaan törmännyt vain Isossa Omenassa Espoossa.

Tori on vapaampi tila kuin esimerkiksi kauppakeskus, vaikka molemmat ovat juridisesti yhtä julkisia tiloja. Kauppakeskusten kanssa käydään jatkuvasti vääntöä siitä, ketkä saavat viettää niissä aikaansa. Julkisuudessa kauppakeskuksen edustajat sanovat poistavansa vain häiriötä aiheuttavat ryhmät tai henkilöt, mutta tässä suhteessa halutaan tarkoituksella(?) hämärtää todellisuutta. Julkisen tilan hallinnoiminen on isompi skeema, jota kauppakeskusyrittäjä ohjaa haluamaansa suuntaan – otan esimerkiksi nuorisoporukan, joka on ensin kätevää pyytää istumaan sivummalla (menkää tästä kassoilta pois, älkää häiritkö asiakkaita), ja aika pian tämän jälkeen harjata heidät takaisin kadulle (Älkää istuko patterin päällä, menkää ulos, älkää häiritkö asiakkaita). Monissa paikoissa kaksinaismoralismin välttämiseksi on päädytty poistamaan penkkejä ja istuskelualueita, jottei jouduta ikävään välikäteen kun käy ilmi, ettei x ja y ryhmiä haluta tänne istumaan, vaikka täällä nämä istuimet ovat. Ihan sivuhuomiona tästä kärsii esimerkiksi moni vanhus, jolle olisi tärkeää kauppareissulla päästä istahtamaan välillä.

Se moraalisesti harmaalla alueella oleva ajatus kaiken takana on, että kunnon ihmiset ovat matkalla kuluttamaan. Jos kunnon ihminen haluaa oleilla, hän tekee sen sushibaarissa tai lattekahvilassa. Kunnon ihminen tarvitsee penkkiä laskeakseen ostokset siihen samalla kun kaivaa taskustaan soivan älypuhelimen. Kiihkeästi jutusteleva nuorisolauma, väsähtänyt alkoholisti tai työtön maleksija on tässä ajattelussa vain kunnon ihmisten tiellä, ja kunnon ihmisille tulee paha mieli kun hän tahtomattaan joutuu tekemisiin alemman yhteiskuntakerroksen kanssa.

 

Se kultainen asia, jota esimerkiksi Willa ei ole ymmärtänyt, mutta Iso Omena on: Vuonna 2037 nykyinen kauppakeskus on pelkkä vaatemuseo. Tilaus ja toimitusketju kehittyy entisestään, ja kaikki hankkimisen arvoinen tilataan verkosta. Silloin vaate- kirja- ja lelukauppojen tilalle tulee palveluita, ja siitä näkövinkkelistä: Nyt ulosheitetty 15 vuotias on silloin 35, eli parhaassa aktiivisen kuluttajan iässä. Mitäpä luulette hänen ajattelevan Willasta silloin, kun hän on vuonna 2017 tullut sieltä toistuvasti heitetyksi ulos, jotta kunnon ihmiset pääsevät ostoksilleen.

 

 

 

Willa ja kunnon ihmiset
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.