Paljastan sinulle salaisuuden: Jos haluat tahkota paljon rahaa, ala myymään infraa kaupungille. Me Hyvinkäällä ostetaan ihan mitä vaan ja kukaan ei kysele perään.

 


Torin remontti on mukavaa katseltavaa ja ilme kirkastui kertaheitolla – kuitenkin jotain taisi jäädä viimeistelemättä? Kuten kuvasta näkyy, pysäköintihallin sisäänkäynnin ympärys on iloisesti jätetty siistimättä. Puolustukseksi on kyllä todettava, että koko sisäänkäynti olisi joutanut uusia remontin yhteydessä – mutta jos vanha kerran jätettiin, miksei sitä siistitty samalla kertaa asialliseksi. Tämä on verrattain pieni asia, mutta tällaisista yksityiskohdista syntyy epäsiisti vaikutelma. Lisäksi se ilmentää isompaa ongelmaa kaupungissamme: ketään ei kiinnosta valvoa työnjälkeä ja meitä viilataan linssiin.

 

Surullisenkuuluisa häpeäpilkku on kirjastonaukion vesiaihe. Alunperin monta kuukautta myöhässä valmistunut suihkulähde on myös paljastunut todella kehnosti rakennetuksi. Jokainen voi ihan itse käydä paikan päällä toteamassa miten koko paska on haljennut keskeltä. Tässäkin huolimattomuus kertautuu: Pohja on huono, suihkulähde halkeaa, vesi virtaa epätasaisesti, osassa kohdin vesi vain seisoo. Tämänkaltaiset kohteet rakennetaan kuitenkin pitkäksi aikaa, olisi hirvittävää tuhlausta rakentaa alle kymmenen vuoden välein sama suihkulähde uudestaan, tai tehdä iso ja kallis remontti. Paitsi, että niin tässä juuri käy ja kun suuri korjaus tai uusiminen tulee lähivuosina ajankohtaiseksi – alkuperäisiä rakentajia ei saada enää vastuuseen, ja kaupungille jää taas maija käteen. Käsi ylös kenen mielestä tämä on reilua kaupunkiamme kohtaan?

 

Kuinka moni olisi valmis katsomaan huonoa työnjälkeä, aikatauluista lipsumista tai viimeistelemättömiä kohteita kotonaan? Aivan. Miksi sitten kaupunkia saa tilaajana kusettaa miten haluaa – ja miksei kukaan kaupungilla ole kiinnostunut työnjäljestä. Mikäli urakoitsijoihin ei voi luottaa, on luotava insentiivi tehdä kunnollista jälkeä – Myöhästymissakko on ihan yleinen pykälä julkisissa hankinnoissa, mutta minusta sopimukseen pitäisi kirjata jotain tarkempaa työn laadusta. Toisaalta asia pitäisi osata muotoilla tehokkaasti jo tarjouspyyntöön, joissa kunnat ovat auttamattoman surkeita: (Yle: Kilpailuttaminen leikkasi hoitajien palkat, Kuntalehti: Turun vuokratekstiilit toistamiseen markkinaoikeudessa).

Yrittäjänä on todettava silti, että kohtuullistamislauseke on ihan ok olla sopimuksessa mukana. Huonompaa jälkeä saadaan kiirehtimällä aikaan, jos pelätään myöhästymissakkoja – vaikka koko firman henkilöstö olisi juuri sairastanut ebolan. Yritän sanoa, että ei ole ihan mustavalkoista miksi työt välillä myöhästyvät, mutta huonoa jälkeä ei vain yksinkertaisesti pidä hyväksyä. Jos näillä ehdoilla tarjouskilpailuihimme osallistuu vähemmän yrittäjiä, se lienee vain hyvä asia: Silloin tarjouksen tekee vain sitoutunut ja vastuullinen yrittäjä, jollaisia pitäisikin tukea enemmän.

Kaupunki tilaajana – tyydymme keskinkertaiseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.