Näin tässä päivänä eräänä twitter keskustelun, jossa ilkuttiin ”näille nuorille diginatiiveille” joita joku oli joutunut opettamaan tallentamaan tekstitiedostoa wordissa.

Sukupolvien kuilusta ja nuorempien pilkkaamisesta kirjoitti Tuija Siltamäki tänään osuvasti ylen kolumnissa. ”Teinien selfiet ovat pinnallisia ja noloja, koska pohjimmiltaan teinit ovat aikuisten mielestä pinnallisia ja noloja.”  Tämä on aika vallitseva läpileikkaus sukupolvikuilusta yhteiskunnassamme ylipäätään. Empatiakyvyttömät suomalaiset eivät siedä sitä, ettei nuorempien tarvitse osata tekstinkäsittelyohjelmia vaikka lukevat ja kirjoittavat kenties enemmän kuin koskaan – se ei vain ole ”oikeaa” lukemista koska se tapahtuu älypuhelimen ruudulta.

Digitalisaatiohöbölöbö on puskenut läpi ajatuksen ”diginatiiveista”, jonka suomalaiset ilmeisesti uskovat tarkoittavan kaiken tietotekniikan suvereenia hallintaa kaikilla osa-aloilla. On totta, että jos on ollut aina tekemisissä kosketuslaitteiden kanssa, on varmasti helpompi ottaa seuraava malli – tai uusia ominaisuuksia käyttöön. Tämä ei kuitenkaan mitenkään maagisesti tarkoita, että kaikki nuoret osaisivat automaattisesti ohjelmistoja joita he eivät välttämättä koskaan ole käyttäneet. Ajatus nuorten osaamistasosta on ymmärretty väärin hyvässä ja pahassa – toisaalta ajatellaan, että he osaavat ottaa kaiken haltuun – ja toisaalta heitä pilkataan täysin triviaaleista yksityiskohdista. Onko esimerkiksi CV enää pian tarpeellinen edes osata, jos työnäytteemme ovat portfoliossa ja koulutuksemme linkedin sivulla – onko vaatimus cv:n osaamisesta vain tapa tehdä edes jonkinasteinen erottelu ja itseisarvo. Onko jo nyt monilla aloilla niin, että cv on vain oltava mukana hakemuksessa – luki sitä kukaan tai ei.

Jos on niin, että esimeksiksi peruskoulun päättävä nuori ei hallitse tekstinkäsittelyä tai cv:n tekemistä millään tasolla, syy lienee kuitenkin suuressa määrin peruskoulun. Meillä aikuisilla ei ole mitään syytä moraaliseen ylimielisyyteen. Kuinka monta täysin ennalta tuntematonta ohjelmaa sinä osaisit käyttää?

Empatiakyvyttömät suomalaiset
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.