Ilta-Sanomat lähestyi minuakin oheisella kysymysrivistöllä ja yllätyksekseni vastasin. Olin varsin lempeä, vaikka kysymyksen asetteluilla selkeästy pyritään näyttäviin otsikoihin. Tässä suorat vastaukseni kommentteineen jo etukäteen. Jään kiinnostuneena odottelemaan itse juttua.

 

Pitäisikö vihreiden mennä Touko Aallon johdolla eduskuntavaaleihin?

  • En osaa sanoa
    Mielestäni meillä ei ole yhtään huonoa henkilöä puheenjohtajistossa, varapuheenjohtaja voi astua rooliin tarvittaessa oikein hyvin. Miksi varapuheenjohtajia edes valitaan, jos he eivät voisi yhtä uskottavasti edustaa puoluettaan?

 

Millaisen kouluarvosanan annatte puolueen puheenjohtajalle Touko Aallolle hänen työskentelystään puolueen keulakuvana (asteikolla 4–10)?

  • 7
    Alku on aina vaikea, Touko ansaitsee mahdollisuuden näyttää taitonsa koko kansan edessä.

Arvioikaa Touko Aallon onnistumista seuraavissa asioissa (asteikolla 1–5, 1 = erittäin huonosti; 5 = erittäin hyvin)

– Esiintyminen julkisuudessa puolueen keulakuvana: 4
– Aktiivisuus puoluekentällä (työ kenttäväen kanssa): 3
– Puolueen asioiden hoitaminen eduskunnassa.: 4
– Aktiivisuus julkisessa keskustelussa (miten hän on edistänyt puolueen näkyvyyttä ja sanomaa julkisuudessa): 3

Henkilökohtaisista kohuista huolimatta Aalto on ajanut puolueen tavoitteita hyvin. Se, että mediaa kiinnostavat lähinnä skandaalit ei varsinaisesti ole Aallon vika.

Vihreiden pitkän linjan vaikuttaja Pauli Välimäki kritisoi voimakkaasti Touko Aaltoa siitä, että tämä olisi vienyt puolueelta kannattajia ja uskottavuutta (https://www.is.fi/politiikka/art-2000005828782.html). Mitä mieltä olette väitteestä? Asteikolla 1–5, 1 = täysin eri mieltä; 5 = täysin samaa mieltä)

– 3
Suuremmaksi puolueeksi noustessa kannatus joutuu aina ristivetoon. Toisille on liian vihreää, toisille ei tarpeeksi – tämä skisma tulee näkyviin yhä selkeämmin mitä suuremmaksi puolueeksi vihreät nousee.

 

Välimäki myös toivoo, että fokus puolueessa laitetaan yhteisiin asioihin. Mitä asioita mielestänne vihreiden pitäisi yhdessä ajaa?

Toivon, että puolue jatkaa tiukkojen ympäristötavoitteiden ajamista, sekä heikoimpien puolustamista kuten tähänkin saakka.

 

Kenet heistä valitsisitte puolueen puheenjohtajaksi, jos paikasta nyt äänestettäisiin?

– Maria Ohisalo
Hän oli ykkösvalintani puheenjohtajavaalissa taannoin.

 

Ovatko puheenjohtajan esiintymiset muun muassa homoklubilla arvionne mukaan vaikuttaneet puolueen laskevaan kannatukseen?

– ei
Yksittäistapauksia lukuun ottamatta tämä tapaus oli vain syy kerätä lisäkierroksia puoluetta vastaan, tai viimeinen niitti ennen pitkään kytenyttä päätöstä erota puolueesta. Isossa kuvassa vihreiden kannatajille tämä ei ole mikään issue.

Vihreät on menettänyt selvästi kannatustaan viime aikoina. Vihreiden suosio oli Ylen tämän syksyn kannatusmittauksessa 12,6 prosenttia, kun se vielä viime vuoden syksyllä oli 17,8 prosenttia. Mistä puolueen vaisu menestys gallupeissa mielestänne johtuu?

Luvut ovat gallupnumeroita, eivät vaalituloksia. Todellinen tulos nähdään kun vaalikeskustelut oikeasti alkavat, ja äänet käydään antamassa.

Asiat joissa vihreitä kuunnellaan eivät ole samalla tavalla olleet tänä vuonna tapetilla, vaalikauden alussa puhuttiin paljon kikystä, joka satoi sdp:n laariin. Sitten koulutusleikkauksista joka satoi vihreiden laariin – tänä vuonna aktiivimalli ja muu työttömyyskeskustelu on taas tuonut nostetta demareille.

 

Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu Atte Harjanne sanoi elokuussa Ylen haastattelussa (https://yle.fi/uutiset/3-10373208), että ydinvoiman kannatus on lisääntynyt vihreissä. Kannatatteko ydinvoimaa?

– En osaa sanoa
En vastusta ydinvoimaa yhtä kiihkomielisesti kuin ennen, ja olen valmis myöntämään sen tarpeellisuuden siirtymävaiheen energiamuotona.

Pidättekö Jani Toivolan viime aikoina julki tulleita toimia taksinkäytöstä ja korotetun kulukorvauksen nostamisesta moraalisesti oikeina ja vihreiden arvojen mukaisina tekoina?

– En osaa sanoa

En tiedä yksityiskohtia korvauksilla kikkailuista, joten en kommentoi niitä.

Mitä taksimatkoihin tulee, minusta eduskunnan tulee itse säätää ohjeet tai rajat eduskunnan maksamien taksimatkojen käytölle, tai sitten tämä kauhistelu tulee lopettaa kokonaan. Se ei oikein kerro edustajasta tai hänen moraalistaan mitään jos hän käyttää rajoittamatonta työsuhde-etua tilanteessa jossa sitä ei ole ohjeistettu mitenkään.

 

Mikä on arvionne vihreiden ääniosuudesta tulevissa eduskuntavaaleissa?

  • 16-20%

Voisiko punavihreä blokki olla Suomessa mahdollista Ruotsin tapaan?

– Ei

Pitäisikö Suomessa pyrkiä blokkipolitiikkaan?

– En osaa sanoa

Onko punavihreän blokin muodostaminen Suomessa mielestänne ideologisesti mahdollista SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa?

– Ei

Punavihreä blokki voisi esitellä yksittäisiä hankkeita tai tavoitteita yhteisesti, mutta Ruotsin blokkien kaltaista yhteistä hallitusohjelmaa on vaikea nähdä julkaistavan etukäteen. Puolueilla on paljon yhteistä, mutten usko tai toivo varsinaisten blokkien syntyä Suomeen.

Vastaukseni perusteluineen Ilta-Sanomien kyselyssä
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.