Digitaalisuus tuo muutoksia ihan kaikkeen arjessamme. Osa vastaa haasteisiin vähän paremmin kuin toiset. Tällä kertaa onneaan päätti koittaa Trafi, joka siirsi julkisen rekisterinsä kaikkien katsottavaksi. Julkaistuaan miljoonien ajokortillisten kansalaisten tiedot, eivät ihmiset luonnollisesti olleet kovin mielissään, ja Trafi joutui ainakin toistaiseksi sulkemaan palvelunsa. Ilmeisen helpoilla nikseillä sieltä siis pystyi yhdistelemään asuinpaikkaa osoitteen tarkkuudella ihmisiin ja jossain määrin myös heidän ikäänsä, mukaan lukien alaikäisten mopokortillisten tiedot. Oma ensireaktioni oli, että nyt ollaan pyyhkäisty huolella sinne kuuluisalle ”liian pitkälle”.

Suomessa yksilön henkilökohtaiset tiedot ovat ihan kepeää kauppatavaraa jo to begin with. Viranomaisten huoleton suhtautuminen on tullut aikaisemminkin ilmi, kun poliisit nuuskivat ex-puolisoidensa ja julkkisten tietoja – tai totesivat naureskellen identiteettivarkauden uhreille, että kannattaisi hakea luottokieltoa itselleen. Tämä Trafin juttu oli enää vain kirsikka massiivisen keskisormen päälle jota viranomaiset ovat meille vilautelleet jo vuosia. Kenen mielestä ihan rehellisesti on hyvä idea jakaa ihan kaikkien tiedot netissä? Sun naapuri? -löytyy kyllä!, Lastesi opettaja? -joo on sekin täällä!, Se teidän firman vittumainen asiakas? -Löytyy tietenkin!, Entäs sen vaimo? -Juu on sekin meillä!.

Suurin osa tiedoista joita meillä nyt on saatavilla ovat ihan ok – mutta niitä yleensä pitää erikseen pyytää. Ei meillä julkaista kaikkia oikeuden päätöksiäkään vaikka ne ovat julkisia, se pitää erikseen pyytää oikeudesta, jolloin jää myös tieto siitä, kenelle tietoa on luovutettu. Tämä oli olennaista mm. taannoin oikeudenkäynnissä jossa toimittajan rikostuomiota oli levitelty internetjulkaisuissa mustamaalaustarkoituksissa. Tieto oli julkinen, mutta lokakamppanjasta joutui lopulta vastuuseen myös tiedot tilannut ”sivullinen”.  

Tietojen luovuttamisen voi estää ainoastaan turvakielto. Turvakiellon voi saada hakemuksesta, mutta silloin pitää voida esittää jokin perusteltu syy. Tämä voi toimia jos omaa väkivaltaisen ex-puolison, mutta etukäteen tällaista turvaa ei voi hankkia. Nykyisessä tulehtuneessa keskusteluilmapiirissä ei voi olla ihan varma jos joku nettimeuhkaaja keksii tulla visiitille. Väkivallan uhka on sinänsä raflaava syy olla julkaisematta osoitteita, mutta myös pienempää kiusaa voi tehdä aika paljon toisen osoitetiedoilla. 

Trafin mukaan sillä on laissa oikeus ja velvollisuus jakaa ajokorttien tiedot, mikä sinänsä on ihan totta. Lainsäädäntöä ei ole päivitetty vastaamaan nykyhetken tarpeita, jolloin syntyy toisistaan hyvin erilaisia käytäntöjä eri aloille. Hysteerisin esimerkki johon tätä Trafin tapausta voi etäisesti verrata, on lapsen terveystiedot, joita vanhemmat eivät enää saa katsoa. Yli kymmenen vuotiaan pitäisi itse käydä antamassa valtuudet oma kanta -palvelussa vanhemmilleen, mutta koska käytännössä kellään kymmenen vuotiaalla ei ole mobiilivarmennetta tai verkkopankkitunnuksia, ei tähän ole mitään mahdollisuutta. Toisaalla henkilökohtaisia tietoja varjellaan hysteerisellä volyymilla – ja samaan aikaan toisaalla miljoonien suomalaisten kotiosoitteet voidaan dumpata nettiin.

Omastakin elämästäni löytyy yksi epäkohta jonka olen tietojeni käsittelyssä huomannut. On varmasti oikein perusteltua, että lain mukaan yritystiedot ovat julkisia. Kuitenkin kun yhä suurempi osa yrityksistä tarkoittaa käytännössä yrittäjää itseään, esimerkiksi kaltaisiani yksityisiä elinkeinonharjoittajia (eli kansan suussa toiminimiyrittäjiä) ovat siis minun henkilökohtaiset tietoni yrityksen tietoja, ja siten julkisia. Minä en ole siinä määrin merkittävä ihminen, tai yritykseni siinä määrin suuri, että meillä olisi oikeasti mitään väliä – mutta niin vaan minun kotiosoitteeni on tarjolla niin kauppalehden kuin ilta-sanomienkin sivuilla. 

Tässä kohtaa voi olla niin, että pohjoismaisen avoimuuden aika on ohitse. Sillä kun ei oikeasti ole yhteiskunnallista merkitystä: onko kaltaisieni B-ajokortillisten yrittäjien kotiosoite ja puhelinnumero saatavilla netissä anonyymisti kaikille naapureille, mustasukkaisille eksille, nettiöyhöttäjille ja muille kiusaajille. 

Suomalaiset myytävänä
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.