Hyvinkään valtuuston päätös olla nostamatta kiinteistöveroa yleishyödyllisille yhteisöille puhuttaa (AP 15.11.2019).

Valtuustokeskustelussakin jo kuulosti vähän siltä, että kiinteistön omistaminen tekee yhdistyksesta automaattisesti todella varakkaan. Keskustelussa ei taidettu sanoa ääneen, että moni näistä kiinteistöverolta vapautetuista kohteista ovat vanhoja seuran-, työväen-, tai kylätaloja ja leirikeskuksia – osa jäänne historiasta, osa kyläyhteisöjen uutta tulemista. Näiden ylläpito kuitenkin maksaa, siksikin kai niiden verotukseen ei ole aikaisemmin menty.

Itse äänestin esitystä vastaan juuri siitä syystä, että Haluaisin kuulla lisää mahdollisen veron vaikutuksista mm. näille pienille toimijoille. Toiseksi, ajattelen, että tällaisen pommin lataaminen kahden kuukauden varoitusajalla olisi melko kohtuutonta. Voittoa tavoittelemattomien toimijoiden kukkarossa ei välttämättä ole kelvollista puskuria vastaamaan tällaisiin yllätysmenoihin.

Vaikka yhdistys olisi yleishyödyllisyyden nojalla vapaa kiinteistöverosta, joutuu se toiminnastaan verolle muutoin (tietyin poikkeuksin). Esimerkiksi tilojen vuokraaminen juhlakäyttöön on sille verollista tuloa. Siitä voi toki olla montaa mieltä, mitkä kaikki toimijat tähän yleishyödyllisten laariin putoavat.

Odotan mielummin talouden tasapainotusryhmältä selvityksiä ja vaikutusarviointeja. En pitäisi tarkoituksenmukaisena, että lapset menevät pesuveden mukana, jos esimerkiksi näitä rakennuksia ei ole enää varaa ylläpitää lainkaan.

Miksi ei yleishyödyllisten kiinteistöverolle?
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.