Hyvinkäällä on tilaa hengittää
Vireä ja elinvoimainen kaupunki tukee asukkaitaan. Hyvinkäällä on tulevaisuudessakin hyvät edellytykset harrastaa ja kuluttaa niin urheilua kuin kulttuuriakin. Kaupunki voi tarjota tukeaan, tai vaikkapa pelkät seinät – aktiiviset kaupunkilaiset hoitavat lopun.

tilaahengittaa_fb

Houkuttelevalla Hyvinkäällä:

  • Tarjotaan monipuolisesti tontteja asuinalueiltamme.
  • Pidetään kadut, puistot ja aukiot turvallisina.
  • Lisätään myös kerrostaloasuntojen tuotantoa, niin vuokra- kuin omistusasumiseenkin.
  • Tiivistetään kaupunginosia herkkyydellä.
  • Kuunnellaan kaupunkilaisia vaalien välilläkin.
  • Kehitetään alueita niiden omien vahvuuksien pohjalta.

 

Keskustaajamaa ja kyliä ei tarvitse nähdä ristiriidassa. Tietenkin suurin potentiaali ja kasvu tapahtuu kaupungissa, mutta ruuhkautuvan metropolialueen rinnalla myös maaseutumainen asuminen kiinnostaa monia. Kaupunki on omassa markkinoinnissaan oivaltanut yhden asian kodistamme: Täällä kaupungin vilinä ja rauhallinen elo on hyvässä balanssissa. Luonto on lähellä käytännössä joka puolella kaupunkia, vaikka keskustamme onkin saanut ripauksen urbaaniutta osakseen. Annetaan ihmisten valita ja tarjotaan laajalla skaalalla mahdollisuutta kotiutua Hyvinkäälle, tarkoittaa se sitten yhdelle mummonmökkiä Kytäjältä, tai toiselle asuntoa kauppakeskuksen yläkerrasta.

Hyvä esimerkki tulevaisuuden liiketoiminnasta nähdään rajamme tuntumassa Mäntsälässä, tien toisella puolella on suuri vähittäiskaupan logistiikkakeskus, ja toisella suuri hakukoneen palvelinkeskus. Alueellamme on todella hyvät edellytykset houkutella samankaltaista liiketoimintaa, ja siihen kannattaa panostaa. Villatehdas ympäristöineen on kehitetty monipuoliseksi yritys- ja vapaa-ajan alueeksi, toinen vastaava voisi olla uusi Hangonsilta, ja siellä vanhan kenkätehtaan tontti. Tuetaan paikallista yrittäjyyttä yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa, sekä tarjotaan kaikenikäisille aloitteleville yrittäjille neuvontaa, tukea ja kontakteja. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa meistä tulee olemaan itsensätyöllistäjiä.

Kaupunginosat eivät ole kehittyneet siinä suhteessa kuin niiden ajateltiin kaupungistumisen aikaan 60-70 luvuilla, vireissä kaupunginosissa asuu eri ikäistä väkeä, jotka käyttävät erilaisia palveluita. Nykyaikana kuitenkaan sama väestöpohja ei riitä esimerkiksi lähikaupan ylläpitämiseen, kuin vielä vaikkapa 1980- luvulla. Kaupunginosien tiivistäminen turvaa osaltaan palveluiden jatkumisen edellytykset. Kysynnän mukaan samaa kannattaa ennakkoluulottomammin kokeilla myös kylissä, luovuttamalla lisää tontteja myös keskustaajaman ulkopuolelta. Monissa kohteissa voidaan myös harkita tiivistämisen vaihtoehtoja peruskorjausten yhteydessä, näin on tehty mm. Paavolan Ohrakadulla, jossa peruskorjauksen yhteydessä lisättiin yksi kerros talon huipulle. Kaupungin tulee olla suopea tällaisillekin hankkeille, aina kun mahdollista.

Monissa kysymyksissä myös kaupunkilaisten kuulemista pitää parantaa. Asukasiltoja tai työpajoja voidaan järjestää aina kun se kunkin projektin suhteen näyttäytyy järkevänä. Olennaista on, että kuuleminen ei ole vain päälleliimattu osa päätöksentekoa, vaan aito mahdollisuus vaikuttaa alueiden kehittämiseen. Kaikkien toiveita ei koskaan voida toteuttaa, ja siksikin monen mielestä pelkkä kuuleminen voi vaikuttaa teeskennellyltä. Käytetään sähköisiä kyselyitä hyödyksi, lisätään idea- ja arkkitehtikilpailuja. Tehdään rohkeita kokeiluja, kuten Hämeenkadun kävelykatukokeilu oli, ollaan rohkeita.

 

/Takaisin